Wednesday, March 16, 2011

Hallo0 HallOoo...Adakah anda memiliki pros0cial behavi0ur??

Assalamualaikum wbh...

Okey students today im going to teach u about prosocial behaviour..What is prosocial behavior?It's one of the char kuew te0w..kerek...(baca dengan menggunakan nada husin dalam hantu kak limah balik rumah)Teeettt..
Maksudnya adalah a feeling to help some who inneed witout necessarily gets benefit and sometimes may risks yourself.Hurmm..Understand?

Alkisahnya semalam saya dan bonda tercinta telah pergi ke kedai naik motor..Then sampai ja kat traffic light tue kami pon nampak ada keta nie berhenti and the driver tengah tolak kereta dia..Rupanya kereta tue dah abih minyak da..OMG!What should we do???Fuhh nasib baik ada sorang pak cik sekampung kami tu lalu kat situ jugak.So,dia la yang tolong driver tadi tue..Boleh pulak my mom cakap macam nie.."nasib ada usop tu,kalau tak mesti kita kena tolong"
Hahahahahhaahaha!apakah????We can see that the prosocial behaviour decrease when the number of bystanders increase this is because we feel that the other bystanders may take action on the situation.
Hurmm aplikasikan apa yang Cik Sal ajar dulu..
Jadi theory prosocial behaviour memang tepat,padat dan   mutahir..hahahahaha.Seronok jugak psychology nie.Dalam Islam pon sikap nie perlu dipupuk dalam diri setiap individu yerr..

1 comment:

  1. betol tu betol....saya setuju yng ariff lalala~

    ReplyDelete